Selecteer een pagina

Anvanto architecten ontwerpen een houten sauna aan de kust van Helsinki,

Houten latten en tribunes bieden een veelzijdige ruimte aan deze waterfront sauna ontworpen door Avanto Architects, waarbij de bezoekers op het dak kunnen klimmen, voor een beter zicht op de zee of om lekker te zonnen.

IMG_0326

Omdat het gebied ook de thuisbasis is van een terminal voor cruiseschepen, krijgen toeristen die aankomen in Hernesaari de gelegenheid om een authentieke Finse sauna te ervaren.

Het land, dat een bevolking van 5,4 miljoen inwoners telt, heeft meer dan drie miljoen sauna’s – ongeveer één per huishouden.

De groeiende populariteit van privésauna’s betekende dat de traditionele openbare sauna cultuur in gevaar was, vind Avanto Architecten, maar de studio gelooft in het belang dat de faciliteiten in de stads gemeenschappen worden herontdekt.

IMG_0329

“Sauna baden zijn een essentieel onderdeel van de Finse cultuur en nationale identiteit”, aldus de architecten. “publiek sauna’s waren normaal in grotere steden, maar omdat de meeste mensen tegenwoordig in nieuwe appartementen wonen met een eigen sauna, zijn de openbare sauna’s drastisch in aantal afgenomen.”

“Maar het gevoel van een hechte gemeenschap wordt steeds belangrijker onderdeel van de nieuwe stedelijke cultuur, zodat er weer nieuwe openbare sauna’s gepland zijn.”

IMG_0330

Het gefacetteerde volume van de sauna gebouw is ontworpen om laag bij de grond te zitten, zodat het niet het uitzicht op zee voor de toekomstige bewoners te blokkeerd.

Het warmtebehandelde dennenhout aan de buitenkant is bedoeld om met de tijd grijs te worden en samen te gaan met de steenachtige kust.

De architecten beschreven deze onregelmatig gevormde buitenste schil als een ‘dek mantel’, omdat het de rechthoekige zwarte doos dat de sauna en het restaurant bevat bedekt.

De inhammen voor de zitplaatsen zijn gedeeltelijk bedoeld als beschutting tussen de binnenste en buitenste enveloppen, en de lamellen geven zwemmers uitzicht op de zee, maar de privacy van voorbijgangers en bescherming tegen het barre klimaat aan de kust.

IMG_0323

“In plaats van het bouwen van een conventioneel gebouw, is de sauna ontwikkeld tot een easy-going, facet geslepen constructie die is meer een deel van het park is dan een conventioneel gebouw”, aldus de architecten.

“Als het houten gebouw grijs wordt, zal het meer gaan lijken op een rots op de kustlijn.”

De bekleding verspringt op plaatsen zodat bezoekers naar een uitkijkpost op het dak kunnen klimmen, dat ook zal dienen als uitkijk platform voor watersport evenementen in de toekomst. Op de begane grond bevindt zig nog een terras dat uitsteekt over de kustlijn en een die trap naar beneden naar de zee leidt .IMG_0325

Binnenin is het sauna gedeelte spaarzaam verlicht om een rustige sfeer te creëren, terwijl het 150-plaatsen biedende restaurant natuurlijk wordt verlicht om een lichte ruimte te creëren.

De binnenruimte, dat plaats biedt aan maximaal 100 badgasten in aanvulling op de restaurantgasten, werd ontworpen door het lokale kantoor Joanna Laajisto Creative Studio.

De sauna is verdeeld in drie secties achter een lederen gordijn – één voortdurend verwarmd, een ander maar een keer per dag en de laatste gebied is een traditionele rooksauna.

IMG_0331

Een spa met een koud water wastafel en open haard bevindt zich tussen de kamers.

IMG_0328

In het restaurant bevindt ook een verhoogde bar die is ingericht door de Italiaanse fabrikant Torre, de Deense firma Kvadrat en Gubi, en de Britse designer Michael Anastassiades.

Materialen, waaronder zwart beton en staal, licht hout Scandinavische berken en wol werden geselecteerd voor hun langdurige kwaliteiten.

“Het doel van het ontwerp was om een sfeervol restaurant dat de sterke architectuur van het gebouw complimenteert” . “De aanpak kan zacht minimalisme worden genoemd.”

IMG_0333

Bron;

fotografie: Kuvio

Alle aankopen boven de € 50,- worden in Nederland gratis bezorgd (m.u.v. baden) Sluiten